Dag 1
Ons paasweekend begon met inchecken bij Chateau de Raay, een viersterren hotel in het kastelendorp Baarlo.
Zelf in een kasteelkamer; De Kasteelkamers van Sandton Château De Raay in Limburg zijn gevestigd in prachtige historische gedeeltes en hebben een authentieke sfeer.
Op de dag van aankomst eerst een rondje gelopen op het terrein van Chateau de Raay.
Een imker, een zusterskerkhof, de kloostertuin (kweken van eigen kruiden).
Daarna zijn we Baarlo gaan verkennen;
Baarlo (Limburgs: Baolder) is een, op de linkeroever van de Maas, gelegen Nederlands dorp in de gemeente Peel en Maas. Acht kilometer ten zuiden van Blerick/Venlo en ten noorden van Kessel. Een veer verbindt Baarlo met Steyl.
Baarlo heeft een agrarische oorsprong maar dient ook als forensengemeente voor Venlo. Het dorp heeft een landelijk karakter en afficheert zich als kasteeldorp, vanwege zijn vier kastelen.
De watermolen van kasteel d’Erp dateert van 1700 en was destijds eigendom van de toenmalige bewoners van Kasteel d’Erp. Deze zogenaamde onderslag watermolen demonstreert hoe vroeger koren werd gemalen.In 1970 heeft de gemeente de molen overgenomen en werd de watermolen teruggebracht in oorspronkelijke vorm. De molen behoorde toe aan het "Huys Baerlo" (kasteel d'Erp) en ligt op enkele meters afstand van de wasplaats.
Wasplaats de Sprunk, Sprunk betekent (water)sprong, dat wil zeggen een spontane bron. Het huidige bouwwerk dateert uit 1870. Vanaf de Middeleeuwen werd deze waterpoel gebruikt als drenkplaats voor het vee, dat in kudde op de "gemene" beemden en uiterwaarden van de Maas had gegraasd en 's avonds met hun scheper naar het dorp terugkeerde.
Toen de Sprunk de functie van wasplaats kreeg kwamen de vrouwen uit het dorp met kruiwagens en manden vol wasgoed om de was te doen.
Toen de Sprunk de functie van wasplaats kreeg kwamen de vrouwen uit het dorp met kruiwagens en manden vol wasgoed om de was te doen.
Om 18.00 had ik gereserveerd bij D' Heeren van Baerlo, aan de maas.
De Maas (Frans: Meuse) is een rivierin West-Europa. De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna nog door België en Nederland. In Nederland is de Maas de zuidelijkste van de grote rivieren en mondt ze in de Nederlandse rivierdelta uit in de Noordzee.
Genoten van een visspies (ik) en van een sate-schotel (Dave).
Baarlo kent een eeuwenoude oversteek over de Maas. Deze zou reeds in de 14e eeuw hebben bestaan. De heren van Kessel, de heren van de Holtmühle en daarna de heren van de Berckt waren de bezitters van het veerrecht. Het pontje werd verpacht aan particulieren. Zij waren verantwoordelijk voor het onderhoud van het veer, het veilig overzetten van personen, dieren en goederen, het schoonhouden van de veerstoepen na hoogwater en het veilig aanleggen van het vaartuig. Het pontje had een lokaal en regionaal belang als schakel in de handelsverbindingen tussen het land van Gelre en Gulick. Tijdens oorlogsvoeringen speelde het een belangrijke rol bij het overzetten van troepen en materieel.
Na een heerlijk diner zijn we met de veerpont naar Steyl. We wilden wel eens kijken naar het plaatsje wat ons dit prachtige uitzicht gaf vanaf het restaurant.
Tussen 1880 en 1884 verrees bij het missiehuis een grote, neogotische kerk gewijd aan St. Michaël met uitzicht op de Maas. Een priester, Jos Prill, ontwierp de kerk, die onder leiding van H. Erlemann werd gebouwd. De westgevel kreeg twee torens met hoge spitsen terwijl het interieur werd onderverdeeld in een boven- en een onderkerk.
Arnold Janssen overleed in 1909 en zag zijn kleine congregatie uitgroeien tot een internationaal organisatie met vele missionarissen in het buitenland. Janssen, die in 2003 heilig verklaard werd, ligt in de St. Michaëlkerk begraven.
Eenmaal terug in het hotel, moest ik een foto van dit eendje maken!
'Mocht u niet gestoord willen worden, zet mij dan voor de deur'.
Best een raar gezicht als je dan over de gang loopt! Haha!
Dag 2
Dag 2 zijn we begonnen met de kloosterwandeling. Dit omdat we de kerk al hadden gezien op dag 1 en erg nieuwsgierig waren naar de rest!
Tijdens deze wandelroute ontdek je het beschermde dorpsgezicht van Steyl met haar kloostercomplexen, kloostertuinen en huizen van voormalige rijke handelaren. Startpunt is Veerweg 18, Steyl. De lengte is 3 km.
---------------------------
Het klooster van het heilig hart is het moederhuis van de missiezusters wereldwijd. Hier leven momenteel ongeveer 75 zusters, waarvan er velen op deze plaats hun levensavond beleven, na lange jaren van inzet in landen overzee of Europa. Ook ontvangen de zusters veel groepen mensen van ver en nabij voor bezinning, rondleiding, etc. Het programma-aanbod is grotendeels Duitstalig.
In de kapel van het klooster bevindt zich de sarcofaag van de beide Zalige medestichteressen van de congregatie: Maria Helena Stollenwerk en Josefa Hendrina Stenmanns.
Daarna kwamen we bij een ander onderdeel van het missiehuis, het ketelhuis!
Het ketelhuis als onderdeel van de kloosterdrukkerij is oorspronkelijk gebouwd in 1909. Het Ketelhuis behoort tot het industriële erfgoed uit de tijd van pater Arnold Janssen, die de missiecongregaties in Steyl stichtte en een eigen drukkerij opzette om zijn boodschap wereldwijd te verspreiden. De benodigde kolen werden via de Maas aangevoerd en het water werd uit de bodem gepompt.
De kloostertuinen van Steyl werden tussen 1875 en 1900 aangelegd door de eerste en tweede generatie kloosterlingen.
Het eerste wat je opvalt, is die grote Christus bovenaan de kleine berg. Prachtig om te zien!
Tussen al het mooie natuur, zijn genoeg beelden te zien.
Ook Maria kon natuurlijk niet missen.
In de omstreken, hebben de huizen ook genoeg pracht om te laten zien;
Of een kleine mededeling voor andere mensen die hun troep niet opruimen;
Onderstaand beeld is gemaakt door Sjer Jacobs voor Steyl.
Even een break; tijd voor echte Limburgse vlaai en een colaatje!
Limburgse perenvlaai, met chocola en walnoot. Jammie!
Dit allemaal bij het Jochumhof. Waar we natuurlijk ook een kijkje hebben genomen.
Jochemhof = de Botanische tuin: struin tussen onze unieke verzameling bijzondere, oude en exotische planten, heesters en bomen.
Hierna zijn we doorgegaan met de keramiekwandeling, een wandeling van 5 km.
We kwamen terecht bij het vroegere landhuis van de familie Moubis de Rijk, gebouwd in 1860. Later werd dit het klooster van de oorde 'Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid', hier gaf men onderwijs en er was een pensionaat. Het hoge gebouw aan de linkerkant, was de kapel gebouwd in 1901. Vroeger heette deze omgeving het Steylerveld (de tuinen en bijgebouwen zijn gesloopt en er zijn 72 appartmenten gebouwd).
Tijdens onze keramiekwandeling veel moois gezien;
Aan het eind van onze wandeling, kwamen we de kloostertuinen tegen.
Kloostertuin Sint Gregorklooster in Steyl;
Het oudste deel van het klooster is een wijnkopershuis uit het begin van de 19e eeuw. In 1876 vestigden zich hier zusters Augustinessen. In 1895 werd het door de missionarissen van Steyl uitgebreid en verbouwd tot noviciaat van de broeders. In 1909 overleed Arnold Janssen in het Sint Gregorklooster. De intieme, deels ommuurde, kloostertuin, werd in ca. 1900 aangelegd. Hij omvat: een devotietuin, een parkbos, een moestuin, een fruittuin en een siertuin, een groot gazon, een kassencomplex, een loofgang met blauwe regen, een groot tuinprieel, een Maria-tempeltje, een beeld van Christus op de Koude Steen, een kruisweg en een Verrijzeniskapel.
Na onze wandeling een drankje gedaan bij 't Vaerhoes;
Daarna doorgereden naar Pizzeria Milano in Baarlo en genoten van een pizza O Sole Mio (Ik, foto 1) en een pizza Doner Kebab (Dave, foto 2);
's avonds nog een blik geworpen in de rest van het hotel en genoten van een heerlijk glas wijn in de prachtige wijnkelder van Chateau de Raay!
Dag 3
Kastelendag!
Op 21 april was het voor het eerst Kastelendag in Baarlo. Van 10.30 tot 17.30 zijn de kastelen De Raay, De Berckt, d' Erp en Scheres opengesteld voor publiek.
De 1e; De Berckt;
Kasteel de Berckt is oorspronkelijk een kasteel uit de twaalfde eeuw, herbouwd in 1838 in een Italiaanse stijl. Tegenwoordig een grote groepsaccommodatie.
De 2e; d' Erp
Kasteel d'Erp, ook wel bekend onder de namen De Borcht, Van Erp-Holt, Holt te Erp, is een rond 1200 gebouwde burcht. Het huidige kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd. De burcht (de Borcht) werd bewoond door Gerard van Baerle. Omstreeks 1400 werd het eerste kasteel op deze plek gebouwd. Een bewogen geschiedenis volgde met onder andere belegeringen door Willem van Oranje en zijn zoon Frederik Hendrik. Het kasteel dankt zijn naam (d'Erp) aan de familie van Erp, die het kasteel van 1787 tot 1962 bewoonde c.q. in bezit hadden.
De 3e; Scheres
Kasteel Scheres, ook wel bekend onder de naam d'Olne, is een in 1860 gebouwd kasteel in Baarlo in de Nederlandse provincie Limburg. Het kasteel werd gebouwd voor baron d'Olne. Vanaf 1930 woonde bon vivant Baron Max de Weichs de Wenne op het kasteel en na de oorlog werd het huis gekocht door huisarts Scheijmans. Van 1962 tot 2009 werd het kasteel bewoond door de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri.
De 4e; De Raay
Daarna op voor een 2 uur durende rit naar huis.
Weekendje geslaagd!